Main menu:

Site searchCategorie

Droomonderwerpen En Hun Betekenis

Droominterpretatie – Gebruikelijke onderwerpen en hun betekenis

Het interpreteren van dromen kan een aangename en interessante hobby zijn maar evengoed een ernstige bezigheid. Vele mensen verklaren hun dromen enkel voor hun plezier en de inzichten die dat met zich meebrengt zijn niet meer dan een gelukkig toeval. Voor anderen maakt de droominterpretatie deel uit van hun carrière en zij nemen die taak zeer ernstig. Vele psychologen en therapeuten bijvoorbeeld, gebruiken de droominterpretatie als onderdeel van hun praktijk en zien het als een nuttige manier om toegang te krijgen tot verborgen verlangens en diepgewortelde persoonlijkheidsproblemen.

In dit artikel houden we het luchtig en geven enkele algemene interpretaties van symbolen en voorwerpen die regelmatig voorkomen in dromen.

Dromen over kleuren
Vele mensen vertellen dat ze bijna altijd in kleur dromen en –wanneer het over dromen gaat- kunnen kleuren heel wat vertellen. De betekenis van een bepaalde kleur is afhankelijk van de kleur en hieronder vind je een snelle kleurengids.

 • Roze – Roze is de kleur van de liefde, zo is roze in een droom vaak een symbool voor de helende kracht van de liefde.
 • Rood – Rood kan een symbool zijn voor passie of woede, afhankelijk van de omstandigheden van de droom.
 • Zwart – Zwart kan een symbool zijn voor het onderbewustzijn of voor de leegte. Zwart kan wijzen op angst voor de dood of voor ouder worden.
 • Grijs – Grijs is een middenkleur tussen zwart en wit en is vaak een symbool voor angst of verwarring.
 • Wit – Wit is een symbool voor puurheid, maar net zoals bij zwart, kan het dromen over witte voorwerpen vaak een symbool zijn voor de angst voor de dood. Wit kan ook wijzen op angst voor een nieuwe omgeving.
 • Groen – Groen is vaak een symbool voor vernieuwing (zowel spiritu-eel als fysiek), groei of genezing.
 • Blauw – Blauw wordt vaak gebruikt als symbool voor spiritualiteit. In sommige omstandigheden kan blauw ook staan voor verdriet. Het is belangrijk om te kijken naar de context van de droom.
 • Geel – Geel is een symbool voor vrede, rust en hoop.

Dromen over getallen
Vele mensen hechten grote waarde aan dromen over getallen en sommigen beweren zelfs dat ze met getallen, hen ingegeven door een droom, de lotto wonnen. We kunnen je niet garanderen dat je dromen ervoor zullen zorgen dat je rijk wordt, wat we wel kunnen doen is je enkele verklaringen geven die mensen associëren met getallen uit hun dromen.

 • Een – staat voor eenheid, heelheid of volledigheid
 • Twee – kan een symbool zijn voor evenwicht: spiritueel evenwicht,
  evenwicht tussen de geslachten, gelijkheid, enz.
 • Drie – in de christelijke godsdienst is drie het symbool voor de Va-der, de Zoon en de Heilige Geest. Drie is een getal dat vaak voor-komt in dromen en kan staan voor eenheid, harmonie en spirituele vervulling.
 • Vijf – het getal vijf is vaak een symbool voor op til zijnde verande-ring. Vijf, in een positieve context, kan betekenen dat de verande-ring aanvaard is terwijl vijf, in een negatieve of bedreigende omge-ving kan wijzen op angst voor verandering.

Dromen over een baby of over zwangerschap
Dromen over zwangerschap en baby’s kunnen natuurlijk wijzen op een kinderwens, maar kunnen ook symbolen zijn voor nieuwe ervaringen in je leven. Het verlangen naar nieuwe ervaringen, of een aankomende grote verandering in je leven, kan vaak dergelijke dromen veroorzaken.
Natuurlijk zijn de verklaringen in dit artikel niet de enige interpretaties die mogelijk zijn voor de verschillende droomsymbolen. Elke droom moet bekeken worden in zijn context en in de context van het leven van de dromer. De betekenis van een bepaalde droom kan voor jou heel duidelijk zijn, zelfs als andere mensen de droom helemaal anders zouden interpreteren.Technorati Tags: No Tags