Main menu:

Site searchCategorie

Droomsymbolen Interpreteren

De interpretatie van droomsymbolen

Het interpreteren van symbolen die voorkomen in dromen kan soms moei-lijk zijn. Soms komen er onsamenhangende en daardoor verwarrende zaken voor in dromen. Alleen in de droomwereld kan je een draak, een wijnglas en een reusachtige kam tegenkomen in dezelfde nacht. Een betekenis geven aan al die vreemde dingen kan moeilijk zijn. Het begrijpen van je dromen is de eerste stap naar het gebruiken van dromen om problemen in je dagelijkse leven op te lossen en het is daarbij belangrijk te weten wat sommige symbolen werkelijk betekenen.

Zoals bij elke droomverklaring is de betekenis van een bepaald symbool afhankelijk van de context van de droom en van de specifieke ervaringen van de dromer. Het volgende lijstje is bedoeld als leidraad, niet als een allesomvattende gids van de droomsymbologie.

Gebouw
Een gebouw is meestal een symbool voor het lichaam van de dromer.

Grot
Een grot vertegenwoordigt een schuilplaats en kan erop wijzen dat je bepaalde dingen in je leven probeert te ontlopen. Dromen dat je uit een grot tevoorschijn komt kan symbolisch zijn voor de verschijning van een nieuw leven of voor creativiteit.

Bestuurder
Dromen dat je de bestuurder van een voertuig bent kan betekenen dat je de controle hebt over je leven en je toekomst.

Vallen
Dromen over vallen kunnen manifestaties zijn van gevoelens van falen of van een laag zelfbeeld. Vallen kan ook betekenen dat de dromer zich overweldigd voelt of het gevoel heeft de controle kwijt te zijn.

Goud
Dromen over goud kan wijzen op het verlangen naar rijkdom of naar het verlangen om de beste te zijn.

Hoofd
Het hoofd wordt in dromen vaak gebruikt als symbool van wijsheid en kennis.

Interview
Als je droomt dat je geinterviewd wordt, kan dat betekenen dat je het gevoel hebt beoordeeld te worden door jezelf of door anderen. Als je droomt dat jij de interviewer bent, zou het kunnen dat jij degene bent die oordeelt. Het kan erop wijzen dat je een oordeel over iemand anders wil her-zien. De gevoelens die je beleeft tijdens de droom zijn de beste indicatie voor het falen of slagen bij het interview.

Knoop
Dromen over een knoop kan wijzen op een rem op je vrijheid, daden of gevoelens. In andere situaties kan een knoop een symbool zijn van een gevoel van controle.

Bliksem
Het zien van bliksem in een droom kan symbolisch zijn voor het plotse besef van een spirituele doorbraak.

Vermiste voorwerpen
Vermiste voorwerpen in een droom kunnen manifestaties zijn van gevoelens van controleverlies of van het ontbreken van belangrijke informatie. Dromen over het missen van een trein, bus of vliegtuig kan symbolisch zijn voor het missen van een belangrijke kans in je leven. Gemiste reservaties of ontbrekende zaken kunnen wijzen op de nood aan meer organisatie in je dagelijkse leven.

Naakt
Dromen over naakt zijn kunnen wijzen op de angst blootgesteld te worden of op de angst dat anderen iets zullen ontdekken dat je verborgen hebt gehouden.

Verlamming
Dromen over verlamd zijn kunnen gevoelens van hulpeloosheid symboliseren of moeilijkheden om bepaalde situaties in het leven onder controle te houden. Soms kunnen dromers de normale spierontspanning die optreedt tijdens de slaap verwarren met verlamming.

Ruzie
Dromen over een ruzie of discussie kunnen manifestaties zijn van een innerlijk conflict of van het gevoel belast te worden door autoritaire figuren.

Kamers
In dromen is het onderbewustzijn vaak onderverdeeld in verschillende kamers en elke kamer vertegenwoordigt een ander deel van de psyche. Een deur openen of door een deuropening wandelen in een droom kan symbolisch zijn voor de bereidheid dingen aan te pakken waar je voordien omheen liep.

Boom
Een boom is in een droom vaak een symbool voor geest, kennis of macht. De grootte van de boom en zijn gezondheid en conditie, kunnen aanwijzingen zijn voor de waargenomen kracht van het spirituele leven of de kennis van de dromer.

Paraplu
Dromen over een geopende paraplu kan symbolisch zijn voor het verlangen beschermd te worden tegen emotionele turbulentie, terwijl een gesloten paraplu kan betekenen dat je niet bang bent van zulke sterke emoties.

Groenten
Dromen over groenten kunnen een aanwijzing zijn voor een onbewust verlangen de geest of de ziel te voeden.

Oorlog
Dromen over oorlog kunnen aangeven dat er voor bepaalde aspecten van je leven een agressievere aanpak nodig is.

Weer
De weerssituatie in een droom kan een indicatie zijn van de emotionele gezondheid van de dromer. Regen in een droom kan wijzen op verdriet of depressie, terwijl zonneschijn in een droom kan betekenen dat je blij en tevreden bent.

Röntgenstralen
Dromen dat er röntgenfoto’s van je worden genomen kan symbolisch zijn voor het onbewuste verlangen je ware zelf te tonen.

 Technorati Tags: No Tags