Main menu:

Site search



Categorie

Carl Jung En Droominterpretatie

Droominterpretatie en de theorieën van Carl Jung

Er zijn twee namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de kunst en de wetenschap van de droominterpretatie en dat zijn Sigmund Freud en Carl Jung. Terwijl Freud het onderbewustzijn als een wilde plaats zag, beschouwde Jung het als meer verfijnd en spiritueel.

Carl Jung werd geboren in 1875 en had een lange en vruchtbare carrière tot zijn dood in 1961. Carl Jung studeerde aanvankelijk onder het voogdijschap van Sigmund Freud en leerde veel over de geest, het onderbewustzijn en de wereld van de dromen tijdens zijn studententijd.Hun verschillende interpretaties van de droomwereld en hun verschillende opvattingen over het onderbewustzijn leidden er echter toe dat de twee mannen hun eigen weg gingen. Hun verschillende opvattingen over de betekenis van dromen waren de oorzaak van een grote kloof in hun relatie.

Net zoals Sigmund Freud, geloofde Carl Jung dat het onderbewustzijn van zichzelf bestond. In tegenstelling tot Sigmund Freud echter, beschouwde Carl Jung het onderbewustzijn niet als een wilde, instinctieve en dierlijke plaats.

Jung daarentegen bekeek het onderbewustzijn op een meer spiritueel niveau. Voor Carl Jung waren dromen de beste methode voor mensen om kennis te maken met hun onbewuste geest. Carl Jung beschouwde dromen niet als een manier om de ware gevoelens van de dromer te verbergen voor zijn bewuste geest, zoals Freud deed. Jung zag dromen als een gids voor het bewuste zelf en als een manier om de dromer te helpen een soort van heelheid te bereiken. Voor Jung waren dromen een manier om oplossingen te bieden voor problemen die de dromer ervaarde in zijn of haar dagelijkse leven.

Jung en archetypes
Het meest gekende facet van de droominterpretatie dat geassocieerd wordt met het werk van Carl Jung is dat van de archetypes. Jung geloofde dat er bepaalde universele thema’s en beelden bestaan die gemeenschappelijk zijn bij elke cultuur en elke beschaving over de hele wereld. Voor Carl Jung waren deze universele archetypes het bewijs van wat hij noemde: “het collectieve onderbewustzijn” of herinneringen die doorheen de eeuwen van de ene generatie aan de andere worden doorgegeven.

Enkele van de bekendste archetypes beschreven door Carl Jung zijn:

De persona
Jung beschreef de persona als het beeld van een persoon dat in publiek getoond wordt. In essentie is de persona het publieke masker, het deel van jezelf dat aan de buitenwereld getoond wordt. Het tegenovergestelde van de persona is de schaduw.
De schaduw
Waar de persona dat deel van de persoonlijkheid vertegenwoordigt dat aan de wereld getoond wordt, staat het archetype van de schaduw voor de afgewezen aspecten van iedere persoon. De schaduw wordt vaak gezien als een symbool van angst, woede of zwakheid.

De anima
Jung zag de anima als het vrouwelijke aspect van de mannelijke geest. De anima is het geheel van onderdrukte vrouwelijke aspecten van de mannelijke psyche.

De animus
De animus is het tegenovergestelde van de anima. Waar de anima het vrouwelijke deel is van de mannelijke psyche, is de animus het mannelijke deel van de vrouwelijke geest. Evenals de anima, wordt de animus meestal onderdrukt tijdens de wakkere uren.

Het goddelijke kind
Het goddelijke kind werd door Carl Jung beschreven als een symbool voor het ware zelf. Het goddelijke kind stelt vaak de zin voor potentieel of de zin voor kwetsbaarheid voor.

De wijze oude man
Jung zag het archetype van de wijze oude man als een symbool van het zelf of van een machtige figuur.

De grote moeder
De grote moeder wordt gezien als een symbool voor voeding, groei of vruchtbaarheid. Het archetype van de grote moeder wordt ook geasso-cieerd met dominantie en verleiding.

Deze archetypes komen voor in elke cultuur en varianten ervan vind je over heel de wereld en in alle tijden. Jung beschouwde het verschijnen van deze archetypes in dromen als erg belangrijk en hij gebruikte deze archetypische beelden in zijn droominterpretatie.



Technorati Tags: No Tags