Main menu:

Site searchCategorie

Dromen En Archetypische Symbolen

Droominterpretatie – Archetypische symbolen in dromen

Archetypes behoren tot de krachtigste en meest betekenisvolle items die voorkomen in dromen en ze zijn van groot belang voor droomverklaarders, droomonderzoekers en wetenschappers in die sector. Eenvoudig gezegd is een archetype een prototype of een originele kopie van eender welk voorwerp of eender welke ervaring. Een archetype kan ook verwijzen naar het perfecte voorbeeld van een voorwerp, een voorwerp dat dient als norm voor alle andere.

In dit artikel worden enkele belangrijke prototypes onderzocht die voorkomen in de droominterpretatie. Het eerste van deze archetypes is de Animus.

De Animus is een term, gebruikt door de psycholoog Carl Jung, voor het mannelijke aspect van de vrouw. Jung zei dat vrouwen een onbewuste mannelijke kant hebben en hij noemde dat aspect de Animus.

Vrouwen kunnen zich bewust worden van de aard van de Animus door een constant bevragen van ideeën en meningen, van rollenpatronen en identiteit. Wanneer een vrouw zich kan verzoenen met haar mannelijke kant, leert ze haar meningen kritisch te bekijken en ze te beheersen. Dat betekent niet dat ze die meningen moet onderdrukken; het gaat er gewoon om te onderzoeken waar ze vandaan komen en vanuit welke achtergrond ze ontstaan.

De droominterpretatie kan vaak een grote hulp zijn bij het ontdekken van de mannelijke kant van de vrouw en een vrouw die droomt dat ze een man is, is meestal bezig met het onderzoeken van het mannelijke aspect van haar natuur.

Volgens Jung beleven vrouwen vier ontwikkelingsstadia wanneer ze hun Animus onderzoeken en ontdekken. In het eerste stadium kan de Animus verschijnen in dromen en kan hij de ultieme belichaming zijn van fysieke kracht. Zo kan de Animus verschijnen als een atleet, een erg gespierde man of zelfs als een crimineel of een vandaal.

In het tweede stadium spoort de Animus de vrouw aan tot het nemen van initiatief en actie. In deze fase zijn vrouwen meestal klaar voor een carrière of voor een eigen leven, afgezien van hun familie en andere rolmodellen.

In het derde stadium van het ontwikkelingsproces kan de Animus in dromen verschijnen als een geestelijke, een professor of een andere figuur met autoriteit. Tijdens deze fase vertegenwoordigt de Animus kennis en wijsheid.

In het laatste stadium is de Animus symbool voor spiritualiteit en diepere betekenis. Tijdens deze fase beweegt de Animus zich tussen het bewuste en het onderbewuste; hij komt nog vaak voor in dromen maar is ook aanwezig in de wakkere staat.

Een ander populair droomarchetype is de Mandala. Een Mandala is een complex of eenvoudig geometrisch ontwerp of patroon, meestal in de vorm van een cirkel. Mandala’s komen vaak voor bij rituelen van de inheemse Amerikanen. Mandala’s spelen een belangrijke rol bij de religieuze ervaringen van vele inheemse Amerikanen en bij inlandse volkeren over de hele wereld.

De Mandala is ook duidelijk aanwezig in de Oosterse religies en wordt, zowel in het Hindoeïsme als in het Boeddhisme, gebruikt als voorstelling van het universum. In de filosofie volgens Jung is de Mandala een symbool voor het Zelf. De Mandala wordt ook gebruikt als symbool voor de kringloop van het leven, voor heelheid of volledigheid.

Eender welke van de gegeven betekenissen van de Mandala, of een combinatie van verschillende, kunnen voorkomen in dromen. Dromen over een Mandala, of een Mandala zien in je dromen, wordt vaak beschouwd als de uiting van een spiritueel verlangen of als een teken van verlichting.

Het is belangrijk om weten dat archetypes zoals de Animus en de Mandala universele begrippen zijn in de natuur. Ze zijn telkens weer terug te vinden in religies en mythologieën over de hele wereld en doorheen de tijden. Het is hun universele aard die dergelijke symbolen zo’n grote kracht en invloed geeft, zowel in de wereld van de droominterpretatie als in de wereld van het bewustzijn.

Het is ook van belang op te merken dat het verschijnen van deze symbolen in dromen op zeer uiteenlopende manieren begrepen en verklaard kan worden voor elke individuele dromer. Ook al zijn de symbolen universeel, elk individu is uniek en persoonlijke ervaringen spelen een grote rol bij het geven van een unieke betekenis aan elk droomsymbool.Technorati Tags: No Tags